Onlangs reed ik op een zaterdagochtend naar 1 van de gezinshuizen die ik ondersteun. Gezinshuisouders kunnen dan even weg, ik neem het huis en de zorg even voor ze over. De kinderen kennen mij, zijn ook altijd erg blij als ik kom.

Deze ochtend stapte ik het huis binnen, een nietsvermoedende gezinshuisouder was verbaasd dat ik er was en vroeg; “Huh? Zou jij vandaag komen?”. Samen in onze agenda kijkend, bleek inderdaad dat zij 6 weken geleden deze dag bij me had aangevraagd en ik deze ook kon.

Helemaal verrast zei ze: “Oh, wat ben ik hier blij mee! Dan kan ik even op stap, even tijd voor mezelf!” Enthousiast pakte ze haar spullen, na een korte overdracht zei ze; “Wat een onverwacht cadeautje dat jij er bent!”

Vitale gezinshuisouders

Het vak van gezinshuisouder verdient een hoop respect. 24/7 ben jij verantwoordelijk voor 4 tot 6 uithuisgeplaatste kinderen, die vaak beschadigd/getraumatiseerd zijn door ervaringen uit hun verleden. Dit vraagt enorm veel van deze professionele ouders, die naast de dagelijkse zorg, opvoeding en gedragsregulatie, ook veel tijd kwijt zijn aan overstijgende werkzaamheden. Gesprekken op school, gesprekken met gedragswetenschapper, schrijven van zorgplannen, allerlei bijkomende werkzaamheden als zelfstandig ondernemer, en ga zo maar door.

Om vitaal te blijven, hebben deze gezinshuisouders eigen tijd nodig. Tijd om tot zichzelf te komen, een pas op de plaats, gedachten te ordenen, op te laden. Dit alles om de veelvragende zorg voor deze kwetsbare kinderen aan te blijven kunnen.

Hoe fijn is het voor deze gezinshuisouders om een beroep te kunnen doen op andere professionals, die voor korte of langere tijd vervangend gezinshuisouder kunnen zijn. Professionals met ervaring in de jeugdzorg, die weten om te gaan met deze kwetsbare doelgroep. Ofwel, professionals die een gezinshuis kunnen overnemen zodat gezinshuisouders met een gerust hart éven een kort moment de deur achter zich dicht kunnen doen. Even tijd voor jezelf, even geen verantwoordelijkheid, gewoon ‘zijn’.

Cadeautje

Het is mooi om een cadeautje te zijn voor een ander. Deze gezinshuisouder kon lekker langs de Intratuin, op de koffie bij een vriendin, samen met haar partner een wandeling maken. Later belde ze me op en vroeg: “Zou je misschien ook iets langer kunnen blijven? Dan kan ik lekker uit eten met mijn mannetje”.
“Natuurlijk”, zei ik. “Deze zaterdag is voor jullie gereserveerd. Geniet en ik zie jullie wel verschijnen, hier loopt alles op rolletjes”.

Nathanaël Kielman
ZZP’er Jeugdzorg