Op 6 oktober organiseerde Kracht in Huis een netwerkbijeenkomst voor ondersteunende professionals in gezinshuizen. Het was een inspirerende morgen, met de visie van expert in gezinshuizen Gerard Besten op het leefklimaat in gezinshuizen. Na de lunch liet coach Jelle Bouwma ons ervaren hoe je (gedrags)verandering teweegbrengt via Samen Intelligent Bewegen.

“Het verhaal van Gerard maakt duidelijk dat de rol van ondersteunende professionals in de kleinschalige jeugdzorg nog onderbelicht is, terwijl zij een belangrijke bijdrage leveren aan de continuïteit en kwaliteit van de zorg voor kinderen”, zegt Nathanaël Kielman, mede-eigenaar van Kracht in Huis en vervangend gezinshuisouder: “Als ondersteuner neem je de zorg van de gezinshuisouders over wanneer zij er niet zijn. Het vraagt veel van je professionaliteit om in te stappen in hun gezinscultuur. Er staan misschien 10 huisregels op papier, maar er zijn wel 100 ongeschreven regels die je je niet zomaar eigen maakt. Aansluiten bij de gezinscultuur is van belang, maar ook dat je een bepaalde mate van eigen inbreng hebt. Dat weeg je steeds tegen elkaar af.”

Samen bewegen voor gedragsverandering

De workshop van coach Jelle Bouma over Samen Intelligent Bewegen ging over hoe belangrijk het is om je hoofd en lichaam te verbinden. Hoe dat werkt liet hij de deelnemers ervaren via oefeningen die meer inzicht geven in wie zij als mens en professional zijn. En ook hoeveel plezier je daar met elkaar aan beleeft. Samen bewegen biedt mogelijkheden om op een laagdrempelige manier groei en (gedrags)verandering in gang te zetten. Dat is zowel toepasbaar in de samenwerking tussen professionals onderling als in de begeleiding van jongeren.